Hunden är verkligen människans bästa vän och det finns många bra anledningar att köpa en hund eller att adoptera en hund som behöver ett hem. Det finns vissa saker du bör tänka på innan du köper en hund, bland annat om du verkligen har den tid som krävs för att ha en hund att ta hand om. Andra saker att tänka på är hur ditt hem ser ut.

En hund har vissa behov precis som vi människor och det är viktigt att anpassa sitt hem efter hundens behov. Hunden ska ha någonstans att sova – om du inte vill tillåta den sova i sängen eller soffan – och det ska alltid finnas färskt vatten tillgängligt. Det är även viktigt att se till att det inte finns några farliga livsmedel eller produkter framme som hunden kan komma åt att tugga i sig.

Att skaffa valp

Det är ganska stor skillnad på att skaffa sig en vuxen hund som har passerat valpstadiet och att skaffa sig en valp som endast är några veckor gammal som en familjehund. En hundvalp måste vara åtminstone åtta veckor gammal innan den får komma till ett nytt hem. När en hund är så liten vill den gärna tugga på saker som den inte ska. Därför måste du se till att plocka bort farliga moment i huset.

Exempel på saker som kan vara farliga är plast, mat, skor, sladdar som ligger framme eller vassa saker. Allt som ligger inom valpens räckhåll kan vara farligt för valpen att få i sig. Du ska heller inte mata din hund eller valp med vilken mat som helst eller med det du själv äter. Det finns nämligen vissa livsmedel som kan vara direkt dödliga för en hund exempelvis avokado, lök och choklad. Det är även starkt rekommenderat att försäkra hunden, även om du anpassar ditt hem då man aldrig vet vad som kan hända. 

När du lämnar hunden ensam

Du kanske inte alltid kan eller vill ta med dig din hund när du ska ut på olika ärenden eller när du exempelvis ska till jobbet. En valp kan du inte lämna ensam förrän den har blivit tillräckligt gammal för detta. Var extra noga med att plocka undan saker som kan vara farliga innan du lämnar hemmet och se till att det finns färskt vatten till hunden.

En ung hund har större intresse av att prova på att äta och tugga på olika saker, speciellt om den lämnas ensam en längre tid. Detta kan bero på olika saker, till exempel stress eller att tänderna kliar och ska bytas ut. Var därför noga med att plocka undan allt den kan tänkas tugga på innan du lämnar hunden ensam. Se även till att du har rastat hunden innan du går.