Rottweilern är en energisk, flitig, trogen och människovänlig hundras. Den kan också vara dominant och envis. Det som man måste tänka på är att kunna hantera den på rätt sätt och ge vad den behöver i form av motion och mental träning. Rottweiler är en vakthund och tjänstehund, vilket är viktigt att man alltid kommer ihåg. Rottweiler kommer bra överens med vuxna och barn och även med andra hundar. De behöver vägledning och en ordentlig socialisering redan från starten. Hanarna kan i synnerligen bli lite aggressiva och dominanta och därför är det viktig att ge dessa aktiva, självständiga och intelligenta hundar rätt träning och stimulering.

Träna hunden

Dessa hundar har tendens att bli aggressiva. Lydnadsträning är viktigt och det bör startas när valpen är några månader gammal. Det som man ska tänka på först är socialisering, att hunden får träffa andra hundar redan när den är valp, prata med din hunduppfödare för att få tips på lokala grupper för valpträning. Även om rottweiler kan bli extremt beskyddande när det gäller familjens barn bör den bevakas när de leker med en grupp av barn. Viktigt att tänka på är att hunden inte blir barnens leksak. Föräldrarna ska lära barnet att respektera hundens behov. Den behöver en plats där den kan vila och då ska barnet veta att hunden behöver vara ifred.

Mental träning

Precis som alla storvuxna raser ska en rottweiler inte utsättas för svåra påfrestningar när den växer upp. En valp mår allra bäst av att röra sig i sitt eget tempo så låt den springa runt ute i sin egen takt.

Det är viktigt att en vuxen rottweilern är i god form då de har en tendens att bli överviktiga om de inte motionerar tillräckligt. Det går att variera träningen: cykla, gå, klättra och simma. Även mental stimulans är mycket viktigt. Det går till exempel att gömma godis hemma som hunden får leta på. Att hälsa på hos bekanta eller gå på stan är också stimulans för denna aktiva hund.

Familjehunden

Rottweilern är den perfekta hundrasen för en familj. Om hunden är i en miljö med barn redan från det att den är valp kommer det inte bli några som helst problem. En rottweiler behöver vara mycket aktiv och få stimulans varje dag och detta är oftast något som en barnfamilj kan se till, där det naturligt förekommer dagliga aktiviteter av olika slag. Rottweiler är sociala och inte bara med andra hundar och husdjur utan även mot vuxna och barn. Hur hunden blir som vuxen beror förstås på hur den är uppfostrad. Som ny familjemedlem kommer den vara mycket älskad och den kommer uppskatta familjens sällskap.