Som hundägare är det väldigt viktigt att ha en hundförsäkring, då veterinärkostnader oftast handlar om mycket pengar. I längden tjänar du på att ha en bra hundförsäkring ifall din hund skulle skada sig eller bli sjuk, men du ska självklart se över ditt hem för att undvika onödiga skador. Det finns mycket att tänka på när du ska välja försäkring åt din hund, så leta inte bara efter det billigaste alternativet utan kolla upp de villkor som passar dig bäst.

Vad ska ingå i försäkringen?

Det finns olika typer av hundförsäkringar, till exempel standardförsäkring och premiumförsäkring. Allt handlar om vad som ingår i försäkringen, alltså vad försäkringsbolaget ger ersättning för.

En viktig sak att tänka på är om just din hund är en ras som är känd för vissa typer av sjukdomar och sedan kolla upp vilka försäkringar som täcker dessa sjukdomar. Det finns försäkringar som endast täcker sjukvård, det finns försäkringar där du kan välja till livförsäkring och så finns det försäkringar där medicinkostnader ingår eller inte ingår.

Självrisk

Som hundägare är det bra med ett brett skydd som inte kostar allt för mycket. Många försäkringsbolag erbjuder även tilläggsförsäkringar av olika slag så att du som kund kan välja själv och betala för det du vill ha. Självrisken ser också olika ut beroende på vilket försäkringsbolag och vilken försäkring du väljer och många gånger kan du i viss grad välja självriskens form. Det finns fast självrisk som är bra för dig som vill ha exakt koll och sedan finns det rörlig självrisk som beräknas i procent. Det kan även förekomma kombinationer.

Annat att tänka på

Det är svårt att veta vad just din hundförsäkring kommer kosta per år då det är olika saker som spelar in, till exempel boendeort, hundras och hundens ålder. Tänk på att en billig försäkring kan bli dyrare i längden ifall din hund råkar ut för något som inte täcks av försäkringen. Om du vet att du inte har utrymme för att lägga ut stora summor pengar är vårt tips att välja en försäkring som täcker både veterinärvård och mediciner, så att du verkligen kan ge din hund den vård som behövs.

Slutligen vill vi råda dig att inte stressa när du ska välja hundförsäkring, utan tänk först och främst igenom vad du vill att försäkringen ska erbjuda. Vad behöver du från försäkringen? Kolla sedan runt på olika försäkringsbolag för att se vilka som har det du behöver. Om du hittar flera passande försäkringar kan du sedan jämföra försäkringsbolagen för att se vilket alternativ som är billigast och bäst för dig. De flesta försäkringsbolag på den svenska marknaden är seriösa, så försök hitta en försäkring som är bäst för dig utan att kosta skjortan.