Hundhalsband med spårning allt vanligare

Olika typer av GPS:er blir allt mer integrerade i vår vardag. Numera spårare de våra nära och kära, och allt fler väljer att spåra sina husdjur.

Det blir en allt vanligare syn att hundar har en GPS i sitt halsband. Alternativen blir allt fler, och likaså funktionerna.

Spårning av nära och kära blir allt vanligare

Ett spårningshalsband hjälper till på många sätt. Den främsta fördelen är att hålla koll på sin fyrbenta bästa vän.

Spåraren kopplas samman med ägarens mobil. Därigenom ges möjligheten att ringa hunden, både för att ge kommandon och för att lyssna på omgivningen efter exempelvis trafik.

Samma typ av spårning kan även användas för människor. Då är dock funktionerna något annorlunda av behov och integritetsskäl.

En äldre person kan ha ett nödlarm med en inbyggd GPS, för att kunna skicka sin position vid till exempel en fallolycka. Ett barn kan ha en liknande GPS på sin ryggsäck, som skickar signaler när barnet har kommit fram till skolan.

Spåraren kan användas med antingen ett kontantkort eller ett abonnemang. En viss kostnad måste betalas varje månad med ett abonnemang, men det brukar kunna ge dig en viss rabatt på själva spåraren.

Den som väljer ett kontantkort väljer själv operatör, och kan jämföra vilken som passar bäst för syftet på Kontantkort.se. Då går det att välja en operatör som har bra täckning i det område du bor i. En spårare är meningslös om den inte kan tala om för dig var den är.

Svårt för bortsprungna hundar att hitta hem

Om en hund inte är registrerad hos Jordbruksverket är det nästan omöjligt för dem att hitta hem. Om ägaren inte hittas inom tio dagar av att en hund rapporteras bortsprungen går äganderätten över till staten.

Enligt lag ska hundar ha antingen chip eller tatuering med ID-information. Om din hund inte redan är registrerad, så går det att få hjälp med hos en veterinär.

Är din hund inte registrerad på dig är oddsen stora att äganderätten övergår till staten. I bästa fall kan hunden säljas och få ett nytt hem. I värsta fall tvingas man avliva hunden. Var därför alltid noga med att ha koll på din bästa vän.