Rottweiler härstammar från Tyskland. Det är en hundras som är av molossertyp, vilka också kan definiera sig som doggar och mastiffer, eftersom molesserhunden under den antika tiden användes som boskap- och stridshund. Rottweiler brukar oftast användas som vakthund och de syns därför ofta hos polisen och militären. Numera ses den även ofta som sällskapshund då det är många, både unga och äldre, som har den hemma eller använder den som utställningshund. Denna ras ses som en av de populäraste och har varit det sedan 1900-talet.

Rottweilerns egenskaper

Att ha god hand om djur krävs för att äga en rottweiler då den kräver både mental och fysisk stimulans. Den har väldigt lätt för att lära sig och är väldigt lydiga men för att komma till sin rätt är det en fast hand som gäller. Det är en stark och rätt så stor hund, vilket innebär att den redan som liten valp bör lydnadstränas. Det krävs att du är konsekvent, både i och utanför hemmet. Hanarna är mer dominanta än vad tikarna är, vilket är bra att ha i åtanke.

Rottweilerns utseende

En rottweiler är en kraftig medelstor hund som varken ska vara klumpig eller lätt, den välproportionerliga och kraftiga kroppen ska ge intryck av stor styrka och uthållighet. Hundens käkar är breda och kraftiga. Den har en god lungkapacitet då bröstet är djupt och går ner till hundens armbågar.

En rottweilers rygg ska alltid vara slät och ska aldrig gå sluttande. Pälsen består av både underhull och täckhår, färgen är alltid svart men har klart avgränsade rödbruna tecken på både nos, kinder, bröst, halsens undersida samt över svansroten och ögonen.

Rottweilerns hälsa

Som många andra storvuxna hundar har även rottweilern risken att få problem med både ben, knän och höfter. Höftledsdysplasi är en sjukdom som en rottweiler kan få. Det är en sjukdom som är svår att upptäcka innan hunden har blivit vuxen och skelettet har hunnit mognat. Armbågsledsdysplasi är en annan sjukdom som den kan få. Det är så kallat armbågsledsartros, vilket är förslitningar i benets brosk. Det kan även förekomma ögonsjukdomar och därför väljer många uppfödare att ögonlysa sina rottweilers, det är en bra trygghet för dig som blivande hundägare. Trots detta är det dock alltid klokt att försäkra hunden, ifall den skulle drabbas av sjukdom. 

För större chans och möjlighet att få en äldre rottweiler är det bra att läsa på lite om hundrasen innan du köper en. Det hjälper dig att sköta om din hund på allra bästa sätt. Mycket motion och aktivering flera timmar om dagen är vad rottweilern behöver. Bra mat som är berikad med vitaminer är inte helt fel att köpa hem, samt att gå till veterinären och låta dem ge hunden de vaccinationer som behövs. Det är mycket att tänka på innan du köper en ny familjemedlem!