Rottweilern är en fin hund både på ut- och insidan. Den svarta pälsen med tydliga rödbruna fläckar och de mörka ögonen gör det enkelt att falla. Rasen har länge haft en historia inom polis och militär men har på senare år blivit en allt mer uppskattad sällskapshund. Rottweilern härstammar från molosserhundarna, vilka vaktade och drev boskap. Skaffar du en rottweiler ska du vara medveten om dessa kvaliteter.

Att hunden har använts inom polis och militär beror på att den är lojal, arbetsam och har en bra vaktinstinkt. Den behöver arbeta och få ordentlig stimulans för att må bra. Det gäller inte endast fysiskt utan den behöver också få träna sin hjärna. Om du går i tankarna på att skaffa en rottweiler behöver du vara hundvan och vara bestämd i ditt sätt. En rottweiler behöver gränser.

Viktig lydnadsträning

Rottweilern är en kraftig ras där hanhundarna väger omkring 50 kilo och tikarna cirka 42 kilo. Det gör att du som ägare måste ha kontroll över din hund. Därför rekommenderas lydnadsträning av din hund redan från valpstadiet. Under träningen kommer du märka att det är en lättlärd ras som är nyfiken. Hunden behöver en fast hand men du måste också vara lyhörd och följsam som ägare.

När du gör aktiviteter tillsammans med din hund blir bandet mellan er starkare. Just rottweilern är känd för att utveckla en lojal relation med sin ägare. Om valet står mellan en tik och en hanhund kan du tänka på att du generellt måste arbeta ännu mer med en hane. Tikar är mindre bestämda och dominanta men bandet kan bli lika starkt. Oavsett bör detta inte vara en förstahund.

Motion

Rasen kräver mycket motion för att må bra. Den kan bo i lägenhet om den får den fysiska stimulans som rasen kräver. Det vill säga flera timmar varje dag och det räcker inte med promenader runt villakvarteret. Rasen behöver jobba hårdare, till exempel springa i uppförsbackar och utforska skogen. Kombinera gärna de fysiska passen med tankenötter där hunden också får använda sin hjärna. Då får du förhoppningsvis en lugn och godmodig hund.

Om du tränar hunden rätt och om den får utlopp för all sin energi kommer den med stor sannolikhet bli en bra familjehund. Rottweilern är oftast tålmodig, glad och lojal med eventuella barn som finns i familjen. Den kan också vara mycket lekfull, så försök att variera träningen. Det blir spännande för hunden när den inte vet vad som ska hända varje gång som ni är ute och motionerar.