Rottweilern är en mycket intressant och omtyckt hund men är definitivt inte en hundras för ovana hundägare. Denna hundras är oerhört stark, har en kraftig kropp i kombination med ett lika kraftfullt psyke. Detta är inte en hund som man bör skaffa sig utan att ha ett rejält intresse för hundar och i synnerhet denna hundras. Hunden behöver kvalitetsfoder och har rejäl aptit, så det är ett måste att ha råd att köpa det foder som krävs. Dessutom bör man har lämpliga utrymmen, särskilt inomhus.

Om du själv överväger att föda upp rottweilers bör du se över att du har det som krävs för att driva en kennel. Att föda upp hundar utan tillräcklig erfarenhet och engagemang kan ge hemska konsekvenser, med hundar som vantrivs och stor stress för dig som ägare.

Seriösa uppfödare

Rottweiler är en gammal hundras som avlats speciellt för att fungera som beskyddare för människor under tuffa förhållanden. Rasen är oerhört mångsidig och kan lära sig svåra uppgifter som vanligtvis kräver specialiserade raser. Rottweiler används idag av både militären, tullen och polisen. I dagsläget finns ett stort antal seriösa uppfödare av rottweilers i Sverige och många är medlemmar i Svenska Brukshundsklubbens Rottweilerklubb som har uppfödare med godkänd uppfödarutbildning. Dessa uppfödare kontrollerar minst 80 procent av kullarna mentalt samt röntgar höftleder och armbågar. Alla valpköpare ska dessutom utbildas, vilket kontrolleras genom Rottweilerklubben.

Växande problem med oseriösa uppfödare

På grund av en kraftig efterfrågan på rottweiler uppföds många kullar efter hundar som inte är röntgade eller rastypiska och där en del har dåligt temperament. Anledningen till detta är att folk vill tjäna pengar på sina hundar eller bara är okunniga. Valparna säljs till vem som helst som i sin tur avlar på dessa valpar. På några generationer har det dykt upp kullvis med hundar som svagt påminner om riktiga rottweiler. Dessa är billigare och kan kanske lura köpare som önskar en rasäkta hund men vill betala mindre.

Stort ansvar för uppfödare

En rottweiler är en brukshund som behöver mycket stimulans och motion. Det är en storvuxen hund med ett naturligt vaktbeteende som kräver en del arbete och uppmärksamhet från sin ägare. Det är inte mycket som skrämmer en rottweiler och rädslereaktionen ligger långt under medelvärdet för brukshundar. Hanhundarna är stora och kan väga upp till 60 kilo. Rottweilern är en hundras som alltid måste has under kontroll. En välutbildad och lydig rottweiler är en fantastisk hund, oavsett om den är i tjänst som polishund eller om den bara är ett sällskap till familjen. En som är olydig och tvär är absoluta motsatsen.

På grund av denna hundras enorma styrka och naturliga vaktbeteende är det en hund som måste uppfödas och säljas med ansvar. Seriösa uppfödare ser till att deras valpar hamnar i så goda händer som möjligt till både glädje och nytta för alla; uppfödaren, den nya hundägaren samt hunden själv. Rottweilern är en fantastiskt hund med rätt träning och bra ägare. Sammantaget är det därför mycket roligt men ansvarsfullt och något mer komplicerat att föda upp och sälja rottweilers än vad som är fallet med andra hundraser.